perjantai 11. lokakuuta 2013

Kiukkutiput

Putkiremonteissa asuntoja kolutessa eräs pieni, mutta äänekäs ihmisryhmä varastaa monesti ison osan huomiosta...kiukkutipu iskee jälleen. Kiukkutipu on vanhempi naisihminen, asuu yksin. Pääasiassa kiukkutipu on eläkkeellä, mutta hän saattaa olla muustakin syystä jouten. Eli hänellä on aikaa, hänellä on mielestään valtaa, ja hän on aina kiukkuinen.

Kiukkutipun perusasenne koko remonttiin on negatiivinen. Ensin kiukkutipu vänkää remonttia vastaan, ei kylläkään välttämättä kokouksissa vaan pihaparlamenteissa. Aktiivisimmat toki eksyvät kokouksiinkin, ja kiukkuisimmat avaavat äänensä sielläkin. Normi kiukkis kuitenkin tyytyy vain napisemaan grillikatoksella. Kun remonttipäätös tehdään ja tekijä on valittu, olisi mikä tahansa muu firma ollut kiukkutipun mielestä parempi, koska periaatteestahan vaan pitää vängätä vastaan.

Kun sitten kiukkutipulle mennään töihin, on vastassa jo valmiiksi sulkansa puolustusasentoon pörhistänyt akkametso. Kiukkutipu tietää jo etukäteen, heti kun se etujoukko eli purkukatselmusryhmä astuu ovesta sisään, että remontti tulee menemään pieleen. Kun "tulee meteliä, sotkua, laatat on kuitenkin väärät ja vinossa ja huonosti kiinni, uudet putket ihan varmasti vuotaa eikä vanhoissa oo ikinä ollut mitään, naarmuja ja kolhuja tulee joka paikkaan, ei saa rauhassa asua ja tavarat varastetaan ja eikai teillä ole virolaisia töissä vaikkei ne suomalaisetkaan sen parempia ole ja ei tätä remonttia olis edes tarvittu". Mahtava "ennakkoluuloton" asenne jatkuu, ja kun suojauksia tehdään on ne tietysti väärin/niitä on liikaa/liian vähän/väärässä paikassa/liian harvoja/liian tiheitä jne. jne. jne. Homman edetessä aina, AINA löytyy sanomista. Ja koska kiukkutipu ei lähde remontin ajaksi evakkoon, eikä ole edes töissä, hänellä riittää aikaa sanoa.

Kiukkutipua on turha koittaa miellyttää millään tavalla. Jos vaikkapa remontin loppuvaiheilla, pari päivää ennen luovutusta vain parin pikkuhomman puuttuessa ajattelet, että nyt on pölyhommat tehty, otetaanpa suojaseinä pois, niin varmasti saat kiukkutipun silmillesi, kun "nyt se pöly leviää joka paikkaan". Jos taas ajattelet, että annetaanpa seinän olla ihan viime hetkiin asti, ettei kiukkutipun tarvitse hermostua pölystä, niin kommentti kuuluu "eikö ton voisi jo ottaa pois tieltä, ettehän te nyt enää pölytä". Asian kysyminenkään ei ole kovin paljon parempi vaihtoehto, sillä siitäkin kiukkis saa kiukun aikaan. Vastaushan nyt on (kiukkikselle) itsestään selvä, me tyhmät duunarit emme vaan sitä tajua.

Kun päästään vikalistaan asti, on se yleensä kilometrin pituinen. Siihen on vuodatettu kaikki "minä niin mieleni pahoitin" -tyyppiset asiat, on listattu kaikki kolhut ja kulumat koko asumisen ajalta, ja on muistettu mainita kuinka sinä ja sinä päivänä piikkaus alkoi jo kello 6.59, kuinka nyt suhisee ja kolisee ja lirisee muttei ennen...vaikka oikeasti ennenkin kuului, jopa pahemmin, mutta eri kohdasta ja ehkä eri taajuudella.  Listaa sumplitaan ja säädetään niin duunareiden, työmaan mestarin, valvojan ja usein myös isännöitsijän sekä hallituksen puheenjohtajan voimin. Työllistävä tipu siis. Kun lista on saatu valvojaa tyydyttävään kuntoon (kiukkista ei saa koskaan tyytyväiseksi) ja työ asunnossa on julistettu päättyneeksi, et tipun raakunta lopu siihen. Aina kun tipun näet on jotain sanomista. Tipulta sataa puhelua ja myös sähköpostia, jos sellaista osataan käyttää. Joka duunarin pitäisi olla valmis siltä seisomalta ryntäämään kiukkiksen asuntoon korjaamaan mitä milloinkin, jos tipuun vaan sattuu pihalla törmäämään. Tipulle ei mene jakeluun, että työt, vaikka ne olisivat ihan asiaankuuluviakin korjauksia, pitää "tilata" mestarin kautta ja hyväksyttää ensin hänellä. Vielä, kun työma on ohi sataa tipulta puhelua. Ja annas olla, kun vuosiremontteihin päästään...taas muistetaan haukkua kaikki työntekijät ja työn jälki ja paikattavaa riittää tipun mielestä.

Joskus silti on nähty sekin ihme, että kun kiukkiksen asunto on saatu valmiiksi, muuttuu ääni kellossa. Yhtäkkiä "homma on mennytkin hyvin ja on ollut mahtava porukka ja työn jälkikin on niin loistavaa ja pahempaa odotin". Silloin kiukkutipu kantaakin sitten yleensä hyvitystä, tippuu pullaa ja suklaata. Tämän laadun kiukkutiput paljastuvat siis enemmänkin stressikanoiksi, ja kun stressi helpottaa niin mieli paranee. Duunarille kiukkutipu on lähinnä huumorin lähde, ei noista jaksa stressiä repiä eikä itse mieltään pahoittaa, vaikkakin toki kiukkis aina aiheuttaa ylimääräistä työtä lähes jokaiselle. Kuuluu ehkä johonkin taloyhtiövakioon, vastineena toki on paljon niitä helppoja ja mukavia normiasukkeja.

Hetken biisi: Lady Gaga: Poker face

1 kommentti:

  1. Oletko ajatellut tehdä hylätyistä facebook sivua, olisi helpompi päivitelläkki.

    VastaaPoista