sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Jotain jo pääsee syömäänkin

Niin, kaipa näitä täytyy alkaa narskutella, muuttuvat kuitenkin puiseviksi ja kitkeriksi, jos liikaa antaa kasvaa.
Samalla, kun retiisien kokotilanteen tarkastin vein vähän "lannoitepuikkoja" parsa- ja kukkakaalille sekä purjolle. Eli siis marsunpapanoita. Mansikka kasvoi aikoinaan hyvin niiden voimalla, joten luulisi sen muillekin kelpaavan. Ainakin jonkun tiedon mukaan kaalikasvit pitäisivät lantavedestä. Kukkakaalin tulevaisuus nyt ei näytä tällä hetkellä kovin mairittelevalta, ainoastaan yksi taimi on rehahtanut iloisempaan kasvuun, ja muut sinnittelevät parin pikku lehden voimin. Parsakaalissa on myös yksi innostunut, mutta myös useampi melkein yhtä iso. Purjot kasvavat lähes kaikki tasaista tahtia, hitaasti mutta varmasti.

Varhaismansikka, Honeoye, on saanut aikaiseksi jo jokusen sormenpään kokoisen raakileen, ja pitäisi kai alkaa miettiä marjojen suojausta linnuilta. Ostin tänä keväänä kokonaan uudet taimet, ja istutin ne muovitettuihin penkkeihin. Yksi rivi on nyt tuota varhaista ja kaksi myöhäisempää Polkaa. Pieniähän nuo taimet vielä ovat ja kukinta suhteellisen vähäistä, eli täytynee ämpärillinen käydä keräämässä jostain mansikkatarhalta. Ostaessamme talon oli pihassa valtava, villiintynyt ja levinnyt mansikkamaa, jonka hoito oli hankalaa. Suunnittelin sen uudistamista jo muutenkin, mutta pari vuotta sitten ensin talvella myyrät mylläsivät sen täysin ja sen jälkeen päätimme olla säästelemättä sitä, ja maalämpöputket kaivettiin tylysti sen poikki.

Vanhalla kunnon alppiruusulla eli rhododendronilla on taas hyvä vuosi.Näitä vaaleanliloja, hyvin vanhoja pensaita on pihassa kaksi. Lisäksi olen laittanut kaksi tainta, valkoisen ja punaisen. Valkoinen näytti yrittäneen kukkia, mutta punainen keskittyy ilmeisesti koon kasvattamiseen tänä vuonna. Nämä vanhatkaan eivät ole joka vuosi kunnolla kukassa, ja osasyy tietysti voi olla laiska hoitajakin, joka ei jaksa niille kantaa lantaa ja vettä.

Juhannukseksi voisi hakea pikku puuhasteltavaa taimimyymälästä, eli jokusen turveharkkopaketin, vähän havu-rodomultaa ja pari pensasmustikan tainta. Ja kenties jotain aluskasvia pensasmustikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti