lauantai 16. toukokuuta 2009

96. Punajalkaviklo 97. Suokukko

Heti aamusta kohti Ahtialanjärveä. Lokkisaarelle paistoi pahasti valo vastarannan takaa, aurinko oli nousemassa sieltä. Nauru- ja pikkulokit melskasivat tuttuun tapaansa, ja seassa kipitteli joukko kahlaajia. Valitettavasti vastavalo ja (toivottavasti vain toistaiseksi) huono tunnistustaitoni vaikeuttivat lajimäärityksiä, ja seasta pystyin varmuudella erottamaan vain otsikon kaksi lajia. Molemmilla kun on se ominaispiirteensä: toisella nimensä mukaisesti kirkkaanpunaiset jalat, ja toisella tähän aikaan vuodesta komea soidinpuku.

Siirryin Ahtialanjärven tornille, mutta siellä vallitsi outo hiljaisuus. Vain laulujoutsenet häiritsivät "laulullaan" järven rauhaa. Vesi oli matalalla, ja jokunen nokikana, telkkä ja sinisorsa souteli kaislikon lomassa. Kaulushaikaran ääntäkään ei kuulunut, enkä tiedä pesiikö se tänä vuonna täällä.

Päätin singahtaa Toijalaan Terisjärvelle. Moottoritietähän sinne pääsee, ovat yllättävänkin lähellä toisiaan nämä kaksi tornia. Aikoinaan moottoritien loppupätkää suunniteltaessa yksi vaihtoehto oli vetää se Terisjärven lintualueen yli. Onneksi linjaus meni hiukan sivumpaa, mutta silti kohina kuuluu valitettavasti. Jo ennen torniin kiipeämistä kuului pulloon puhaltelua tornin oikealta puolelta. Ja saman tien toinen vastasi vasemmalta. En ole loppujen lopuksikaan varma olisiko kaulushaikaroita voinut olla jopa kolme, sillä tornin vasemmalta puolelta puhaltelu kuului välillä selvästi vaimeampana. Lähemmät puhaltelijat olivat joka tapauksessa tosi lähellä, sillä kuulin jopa niiden hengenvedot, enkä muista moista ääntä aiemmin missään havainneeni, vaikka monessa paikassa tuota pöhinää on ollutkin kuultavissa. Näköhavaintoa ei tälläkään kertaa tullut, eikä siis pinnaa. Kuulopinnoja en kelpuuta.

Tikat olivat kovasti äänessä Terisjärven rantametsissä, ja pikkutikkakoiras kävi ihan tornin lähelläkin naputtelemassa. Käpytikka pyöri kauempana, ja vastarannaltakin kuului koputusta. Västäräkit ja sinitiaiset olivat rohkeita ja uteliaita, tulivat ihan läheltä katsomaan tornissa olijaa. Vesistössä punasotkilla oli jotain kinaa tai soidinmenoa keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti