torstai 14. toukokuuta 2009

Saiskos luvan?

Havainnoin vasaran paukkeesta naapurin rakentavan jotain. Piti ohikulkiessa oikein kurkata, ja tuo näemmä laajentaa talonsa yhteydessä olevaa terassia. Eipä siinä mitään, tehkööt minun puolestani, mutta tämän kunnan rakennusviranomaisten mielestä kyseessä on julkisivumuutos, joka vaatii rakennus- tai ainakin toimenpideluvan. Johon taas vaaditaan naapurikuulemiset. Ja koska meiltä ei ole mielipidettä kysytty voisin olettaa, että lupaa ei ole haettu. Minulle aivan yksi ja sama mitä hän tekee ja miten, mutta toivon, ettei kukaan muu ala tuosta napista. Mukavalle miehelle en harmia noin turhasta aiheesta soisi.

Tiedän kyseessä olevan rakennusluvan alainen asia, koska itse kyselin eri tyyppisten pienten rakennelmien luvantarpeesta pari vuotta sitten. Suunnitelmissa kun oli ja on muutaman neliön puuvaja, jonkin verran isompi grillikatos/huvimaja ja erikseen muutaman neliön irrallinen terassi. Näistä ainoastaan terassin kohdalla empivät, kahdelle muulle tuli heti komento: toimenpidelupa. Terassi vaatii luvan kuulemma ilman muuta, jos se tulee taloon kiinni, mutta meidän suunnittelemamme irrallinen pieni "tanssilava", jossa ei ole edes kattoa, on eri asia. Toimistotäti ei osannut tuolloin vastausta antaa, ja me olemme päättäneet sen suhteen olla omapäisiä ja tehdä ilman lupaa. Jos luvan haluavat ja sen vaativat purkamaan, niin nostetaan se sitten sivuun perustusharkoiltaan luvan myöntämisen ajaksi.

Luvantarpeet vaihtelevat kunnittain, ja tämä tuntuu olevan asia, joka ei pääsääntöisesti mene ihmisillä jakeluun. Vaikka se Tuupovaaran tai Takahikiän rakennusviranomainen antaisi tehdä autokatokset ja vastaavat ilman lupaa, niin naapurikunta voi hinkua jotain lippulappua tai ainakin "ilmoitusta rakennustoimenpiteestä" joka koirankopista. Meillekin ties kuinka moni inkui ja vinkui, ettei puuvaja tarvitse lupaa, kun "x:kin teki siihen-ja-siihen kuntaan vajan eikä se tarvinnut". No, nyt ei olla siinä kunnassa, vaan tässä. Kaikkein eniten ärsytti se, kun aikoinaan autotallia rakentaessa tuli myös kommenttia, ettei siihen mitään lupia kannata hakea, ei kai niitä siellä maalla kukaan katso. No, kukaan ei varmaan huomaa, kun vilkasliikenteisen tien varrella olevaan pihaan ilmaantuu noin seitkytneliöinen rakennus, ei ainakaan se kunnan kiinteistörekisterinhoitaja, joka ajaa päivittäin ohi töihinsä. Ja entäs sitten, jos se luvaton autotalli vaikkapa palaa ja siinä sivussa menee pari autoa? Voi vakuutusyhtiöltä olla turha hakea korvauksia, luulen ma.

Toki noita lupia ärsyttää hakea, etenkin pienten rakennelmien yhteydessä. Luvasta kun joutuu maksamaan, ja se haukkaa äkkiä yllättävän ison osan rakennuskustannuksista. Lippujen ja lappujen täyttäminen syö miestä rotan lailla, ja meilläkin tilanne on aina aiemmin ollut se, että naapureita on ollut ties missä, asuneet siis kauempana muualla tai olleet dementoituneena vanhainkodissa jne. Naapurikuulemisia on siis saanut jahdata ja toimittaa välikäsien kautta. Mutta autotalli on valmis ja käytössä, ja puuvajamme on nyt pystyssä ja täynnä puita, molemmat lopputarkastettuja ja luvallisia siis. Huvimaja saa lupansa, kunhan sitä joskus tulevina kesinä aletaan rakentamaan.

Hupaisaa tuon puuvajan kohdalla muuten sinänsä, että jos olisimme tehneet saman kokoisen leikkimökin, emme olisi siihen lupaa tarvinneet. Tätä logiikkaa en ymmärrä, sillä eikö lasten leikkipaikan kuitenkin pitäisi olla tukeva ja turvallinen? Vai onko osaamattomilla ihmisillä matalampi kynnys lähteä tekemään puuvajaa kuin leikkimökkiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti