sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

92. Metsäviklo

Työt veivät Hämeenkyröön, ja matkalla täytyy tietysti poiketa Sarkkilanjärvellä. Suoritin pikapysähdyksen heti ensimmäisenä päivänä töistä tullessani, ja jo silloin kiinnitin huomoita vanhojen tuttujen töyhtöhyyppien, taivaanvuohien, lokkien, tavien ja sorsien seurassa pyörineeseen musta-valkosävyiseen kahlaajaan. Koska pysähdys oli pakosta pikainen, jäi tarkempi määritys vajaaksi. Palasin paikalle parin päivän päästä, ja lintu löytyi täsmälleen samasta paikasta. Tosin nyt oli lajitoverikin näkyvissä, ja metsäviklojahan ne olivat. Sarkkilanjärven eteläisemmän tornin viereiset pellot olivat kansoittaneet töyhtöhyypät ja isokuovit, ja ruskosuohaukkakin näkyi saalistamassa.

Tänään kävimme vilkaisemassa Ahtialanjärven jäätilanteen. Lokkisaaren puolelta katsottuna järvi oli vielä melkoisen täydellisesti jäässä, ja emme viitsineet lähteä tornille asti. Tornin nurkilla näkyi putkella pari valkohäntäkaurista syömässä. Saarella oli todella valtaisa lauma naurulokkeja, ja ne lähtivät lähes kaikki jotain säikähdettyään valkoisena kirkuvana pyörteenä ilmaan. Hupaisa näky.

Jatkoimme Ahtialanjärveltä vielä Vesilahden puolelle Vähäjärvelle, ja menimme sinne enemmänkin "käydään nyt vaikka siellä juomassa noi kahvit kun jäässä sekin kuitenkin on" -periaatteella. Vähäjärvi olikin pääosin jäässä, mutta sen molemmissa päissä oli sula kohta, ja niissä oli lintuja. Pari joutsenta nukkui jäällä, vieressä uiskenteli sinisorsia, telkkiä ja punasotkia. Toiseen päähän oli keskittynyt nokikanoja, seurana toki sinisorsia, ja myös lokkeja ja variksia löytyi. Ruskosuohaukka näytti palanneen tännekin, se liiteli järveä päästä päähän ruoanhaussa. Vai suunnitteliko kenties jo pesää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti