maanantai 6. huhtikuuta 2009

Ei suomenkielistä käyttöohjetta?

Lähijärvi on edelleen jäässä, mikä tuli havaittua uutta optiikkaa testatessa. Nyt on putkessa satakertainen suurennos, ja lisäksi matkaan tarttui pari taskuun mahtuvaa tarjouskiikaria. Lähijärvi ei ole linnustoltaan mitenkään ihmeellinen, mutta jokusia pesimälajeja sentään löytyy. Mökkejä on vaan sen verran, että aina saa pelätä jonkun syyttävän tirkistelystä, kun putken kanssa rannalla pyörii. Selitäpä siinä sitten vakavalla naamalla, ettei siinä olla tiirailemassa suinkaan vastarannan isännän, vaan silkkiuikun munia.

Putkikaupassa myyjä oli puhelimessa, ja jouduimme sivukorvalla puhelua kuuntelemaan. Luulin ja toivoin ymmärtäneeni puhelun aiheen väärin, mutta valitettavasti en. Joku siellä tosiaan kyseli siihen kyseisen liikkeen myymään yleisimpään ja yksinkertaisimpaan kaukoputkimalliin suomenkielistä käyttöohjetta. Putkessa on peräti kaksi liikkuvaa osaa: suurennus ja tarkennus. Myyjä siinä sitten puuskahti meille putkea ojentaessaan, ettei tässäkään kyllä valitettavasti ole suomenkielistä käyttöohjetta mukana. Syytä tietysti voisi olla. Sen verran ripeään tahtiin tämä maa nimittäin tuntuu amerikkalaistuvan, että olisi hyvä ihan kotomaan kielellä kertoa, ettei vehjettä saa sateen jälkeen kuivata mikrossa tai käyttää auton alla lisätukena renkaita vaihtaessaan. Vaikka kai se yksinkertaisimmankin laitteen käyttö on hankalaa, jos on kaksi vasenta kättä eikä yhtään peukaloa. Tai jos päähän on joutunut vahingossa pelkkää purua.

Töissä sitä ihanaa kiirehässäkkää, joka aina enteilee remonttityömaan valmistumista. Se on muun muassa sitä, kun kolme henkeä tunkee samaan vessakoppiin töihin. Alimpana putkimies ruuvaa lavuaarin viemäriä, keskellä timpuri laittaa vessapaperitelineitä ja muita kilkkeitä, ja ylimpänä koittaa itse maalata kattoa. Tai sitä, että tavarat siirretään tänään toiseen päähän tilaa, kun lattiaa tasoitetaan toisesta, huomenna tavarat siirretään takaisin ja tasoitetaan toinen pää, sitten taas rullataan tavaroita toiseen päähän ja pinnoitetaan lattiaa jne. jne. Tai sitä, että työmaan johtoporras kaljuuntuu päivä päivältä hiuksia päästä repiessään. Tai sitä, että tyhmien vitsien ja suoranaisen vittuilun määrä lisääntyy eksponentiaalisesti päivä päivältä. Tällä viikolla homma onneksi räjähtää. Tavalla tai toisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti