torstai 30. huhtikuuta 2009

94. Pikkutikka

En ole vieläkään osannut päättää, mikä on paras tapa nähdä uusi lintulaji. Onko se se, kun raahaa tavarat jonnekin lintutornille kilometrien taivalta, ja näkee siellä jotain. Vai onko se se, kun spontaanisti päättää pyörähtää jossain ajatuksella "käydään nyt, vaikkei siellä kuitenkaan mitään ole", ja löytääkin sieltä jotain uutta. Vai se, kun jossain muuten kuljeksiessaan tapaa jonkun uuden tuttavuuden. Vai se, kun ikkunasta katsoessaan ihan omalla pihalla näkee jonkun.

Pikkutikka kuuluu viimeiseen ryhmään. Olin aamulla kahvittelemassa, ja tapani mukaan katselin ikkunasta ulos. Keittiössämme on pöytä ihan ikkunan edessä ja ikkunan tasalla, siitä on hyvä seurata talvisin ruokinnalla käyviä lintuja, ja kesäisin näkee myös monia pihassa liikkuvia lajeja. Kiinnitin huomioni vaahteran latvukseen ilmestyneeseen lintuun, joka liikkui kuin tikka ja näytti kovin tikalta, mutta oli huomattavasti pienempi kuin pihamme vakiovieras käpytikka. Seurailin lintua aikani, ja kovin tikkamaiselta se vaikutti. Pyrähti kuitenkin talon katon yli jonnekin, ja sen lähtiessä ehdin nähdä vilaukselta selässä valkoista raidoitusta. Kun lintukirjaa selailin, niin tuntomerkit ja koko täsmäsivät pikkutikkaan, mutta varma en uskaltanut olla. Periaatteessa kyllä järkikin sanoi, ettei se mikään muukaan voinut olla, mutku...ulos lähtiessä pidin onneksi silmäni auki, sillä autotallin lähistöllä olevassa pylväässähän se tipu keekoili. Naaraspuolinen pikkutikka.

Pihamme ja sen ympäristö tuntuu vetävän puoleensa tikkoja. Alkuvuosina palokärki oli hyvin yleinen näky pihassa, mutta sitten tuli käpytikka"lauma", ja ilmeisesti karkotti palokärjet hiukan kauemmaksi. Käpytikkoja kävi talvella ruokinnalla kolme hyvinkin säännöllisesti, ja ainakin yksi naaras on vielä keväällä liittynyt joukkoon. Harmaapäätikka asuu jossain lähistöllä, ja on säännöllisen epäsäännöllinen vieras myös pihassa. Muistaisin molempia sukupuolia harmaapäätikkaa nähneeni. Nähtäväksi jää nyt sitten, oliko pikkutikka ohikulkumatkalla, vai jääkö kenties pesimään jonnekin lähistölle. Toki sen puolisokin olisi kiva nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti